Grønt er ikke kun godt for øjnene

Grønne planter kan forbedre kvaliteten af luften indendørsLevende planter kan have en gavnlig indvirkning på indeklimaet.

Den amerikanske rumfartsorganisation, NASA, har forsket i mange forskellige måder at rense luften i rumstationer. Herunder bl.a. forsøg med luftrensende planter for at sikre et sundt indeklima.

Alle planter absorberer nemlig kuldioxid (CO2). De frigiver så til gengæld ilt som et affaldsprodukt. Desuden er der en lang række forskellige planter, der også absorberer forskellige stoffer fra luften, f.eks. formaldehyd.

Pas på røgen

Listen over luftrensende planter er ganske omfattende. Men blandt de planter, der absorberer formaldehyd, finder man bl.a. bajonetplante eller svigermors skarpe tunge (Sansevieria trifasciata), krysantemum (Chrysanthemum morifolium), fredslilje (Spathiphyllum wallisii) guldranke (Scindapsus aures eller Epipremnum aureum) og væddeløber (Chlorophytum comosum).

Hvor mange planter, der skal til for effektivt at kunne rense indeluften, afhænger selvfølgelig af boligens størrelse. Men en god tommelfingerregel er mindst to store planter (diameter på 20-30 cm) for hver 10 m2 boligareal. Ryges der i lokalerne, kan det være nødvendigt med flere planter, da cigaretter indeholder mange skadelige stoffer, herunder formaldehyd.

Fremtidens luftrensere på rumstationer

Der er selvfølgelig en grund til, at NASA har kigget nærmere på luftrensende planter. Tanken var, at det var nemmere at tage planter med ud i rummet, end at skulle fragte oceaner af ilt med.

Så selv om NASA’s studier egentlig var beregnet til brug på rumstationer, så er resultaterne lige så anvendelige i hjemmet. Læs mere om studiet med de luftrensende planter.

På den danske udgave af opslagsværket Wikipedia kan man også blive klogere på luftrensende planter. Her fremgår det desuden, at den jord, planterne vokser i, også kan have indflydelse på luftkvaliteten. Læs mere her.

Pas på børn og kæledyr

Der findes altså mange muligheder for at reducere eventuelle formaldehyd-problemer med luftrensende planter. Men du skal også være opmærksom på, at planterne i sig selv kan give helt andre problemer.

En del af de nyttige planter, hvoraf mange i forvejen er populære i vores stuer, kan nemlig være giftige. Det gælder f.eks. væddeløber og fredslilje.

Mange af planterne indeholder således såkaldte oxalsyre (calcium oxalat) krystaller, der giver irritationer i mund og hals, der føles meget generende. Stoffet kan desuden give nyreproblemer, der i værste fald kan medføre nyresvigt.

Børn og kæledyr som hund og kat reagerer ofte langt kraftigere på de giftige stoffer i planterne. Derfor kan konsekvenserne da også være langt værre, hvis de f.eks. slikker på eller spiser planterne. Her kan det, i yderste konsekvens, føre til dødsfald.

Så har du børn eller kæledyr i hjemmet, bør du altså lige undersøge planterne nærmere, inden du fylder hjemmet. Der er jo ingen grund til at skabe et potentielt nyt problem, for at løse et andet.
Du kan finde mere information om giftige planter på bl.a. Sundhed.dk.

Call Now Button